SRB

ENG

Конкурси

 

Отворен јавни позив за пријаву CEEPUS мрежних мобилности за 2021/22. годину

Отворен је позив за пријаву мобилности кандидата са државних високошколских установа из Републике Србије за учешће у академској размени у оквиру CEEPUS III програма.
Заинтересовани студенти и наставно особље могу путем CEEPUS платформе поднети пријаву за мобилност на партнерским институцијама у оквиру одобрених мрежа. Јавни позив за подношење мрежних пријава oотворен је:

 • за мобилности у зимском семестру до 15. јуна,
 • за мобилности у летњем семестру до 31. октобра.

Могућности за кандидате
Студентима са државних високошколских установа је у зависности од академске сврхе размене на располагању неколико облика мобилности.

 1. Студент – студентски боравци (3 месеца или дуже, у циљу остваривања кредитне мобилности);
 2. Short-term student – краткорочни студијски боравци (нпр. истраживања за завршни рад/мастер или докторску тезу дужине до 3 месеца);
 3. Short-term excursion – краће екскурзије (нпр. летње или зимске школе до 6 дана, коју може организовати нека партнерска установа у оквиру мреже).

Пријаве се подносе онлајн, а приликом подношења пријаве потребно је да се у делу који се односи на мотивацију за учешће у програму ближе објасни академска сврха боравка на одређеној институцији, у складу с категоријом мобилности у оквиру које се кандидат пријављује.
Наставно особље увек аплицира у оквиру категорије предавач (Teacher). Предавачка мобилност у оквиру  CEEPUS III програма подразумева реализацију најмање 6 предавачких сати по радној недељи боравка, али се наставно особље може определити и за дуже мобилности (нпр. једномесечни боравак на партнерској институцији). 
Наставно особље пријаве такође подноси искључиво путем CEEPUS платформе, а приликом пријављивања је потребно да се конкретан наставни план и број часова на партнерској институцији ближе појасни у мотивационом делу пријаве.
Износи и обухват стипендије која се додељује кандидатима варирају од земље до земље, будући да према правилима програма свака држава-чланица стипендира долазне кандидате. Кандидатима се саветује да се на страницама појединачних земаља на CEEPUS порталу информишу о различитим аспектима обухвата стипендије пре подношења апликације.
Заинтересовани кандидати самостално истражују своје могућности за мобилност на партнерским институцијама претраживањем CEEPUS мрежа, чији се списак налази на CEEPUS платформи, на страници Networks, избором академске године 2021/22. Мреже се претражују према земљи и високошколској институцији која учествује у програму.
За више појединости о самом CEEPUS програму, начину и току пријаве као и о осталим битним информацијама можете се обратити професорки Оливери Батајић Сретеновић путем е-мејла: olivera.batajic@fpu.bg.ac.rs

Такође Вам на располагању стоје и информације у Еразмус брошури (странице 16-20), на ЦЕЕПУС одељку сајта Фондације Темпус, која врши улогу националне ЦЕЕПУС канцеларије у Србији, или можете консултовати главни портал програма www.ceepus.info, нарочито одељак често постављаних питања (FAQ).

 


ОТВОРЕН КОНКУРС ЗА ЕРАЗМУС+ КА 103 МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА, НАСТАВНОГ И НЕНАСТАВНОГ ОСОБЉА

Расписан је нови јавни позив за мобилност студената, наставног и ненаставног особља у оквиру Еразмус+ програма мобилности кључне акције 103. Детаљне информације о условим и правилима конкурса су на линковима испод.
Пријаве се до назначених рокова подносе Канцеларији за међународну сарадњу Факултета примењених уметности на е-мejл адресу: international.relations@fpu.bg.ac.rs
Позив се односи на:

Рок за пријављивање: 22. септембар 2021.
Установе на које је могуће пријављивање:

Рок за пријављивање: 22. септембар 2021.
Студентска пракса може да се реализује у институцијама/организацијама у државама чланицама Европске уније, Исланду, Лихтенштајну, Норвешкој, Македонији и Турској. Студент је у обавези да самостално контактира институцију/организацију у којој ће обављати праксу, договори програм рада и добије прихватно писмо.

Рок за пријављивање: 10. октобар 2021.

Escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo

Magyar Képzőművészeti Egyetem

Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs

Universität für Angewandte Kunst Vienna

 


EASA - European Architecture Students’ Assembly

EASA - European Architecture Students’ Assembly - је највећа независна мрежа студената архитектуре створена да обезбеди платформу за културну и едукативну размену, повезујући студенте и младе професионалце из свих европских земаља и света.

Главни догађај је двонедељна летња школа архитектуре која кроз радионице, предавања и дискусије истражује ануалну тему скупа.

EASA 2020. ће се одржати у Естонији (Валга) под темом Apathy.
Линк: https://easaestonia.ee/

EASA 2021. ће се одржати у Србији (Крагујевац) под темом Reality.
Линк: https://www.facebook.com/easasrbija

Поред главног летњег скупа постоји и спорадично организован SESAM скуп (Small European Students of Architecture Meeting).
SESAM се ове године одржава на пролеће у Украјини (Славутич) под темом Поликлиника у трајању од 11 дана.

MIXED FEELINGS је инспиративно-информативна серија догађаја намењена студентима и младим професионалцима из области архитектуре као и других сродних струка. Идеја је да се истражи статус кво емотивног спектрума који гајимо према учешћу у сопственом образовању, студентском активизму, сарадњи између студената/струка/школа/градова, генералном стању ствари и нама самима.

Први у низу у оквиру ове серије догађаја је EASA Info Evening и бавиће се представљањем EASA заједнице и предстојећих EASA скупова. Кроз филмско вече праћено интерактивним презентацијама и креативним дискусијама разменићемо информације и искуства о моделима алтернативне едукације и сарадње који су настали у оквиру EASA мреже.

Сви заинтересовани да се упознају са активностима у оквиру EASA-e, као и предстојећим летњим скуповима, су позвани да нам се придруже 13. и 14. фебруара у сали 200 Архитектонског факултета у Београду.

Званични aftermovie, re: EASA, Rijeka, 2018 https://flic.kr/p/2h6NaVQ

Званични aftermovie, EASA:Tourist, Villars-sur-Ollon, 2018
https://flic.kr/p/2h5MmoC

Фестивал „9 Strings“  Конкурс за израду визуелног идентитета

Лесковачки културни центар ће у лето 2021. године организовати 9. СТРИНГС међународни фестивал и летњу академију музике са циљем да додатно едукативно помогне развој ученика и студената музике на класама: виолина, виола, виолончело, контрабас, гитара, камерна музика и камерни оркестар. Летња академија музике СТРИНГС је намењена младим музичарима старости од 7 до 25 година. СТРИНГС фестивал је састављен из два дела: у фестивалском делу организујемо концерте врхунских музичких уметника из целог света, разговоре, предавања, изложбе и сл. док паралелно са активностима усмереним ка публици постоји и едукативни део у коме енинентни српски и инострани професори раде са младим музичарима. Како је СТРИНГС фестивал заузео значајну позицију у Србији и региону постала је уобичајена пракса да расписујемо Конкурс за израду визуелног идентитета фестивала чиме дајемо шансу ликовним и графичким уметницима и конектујемо их са њиховим музичким колегама.
Будући да је нама битан крајњи резултат и да се водимо искључиво квалитетом, решили смо да се апликанти пријављују под шифром попуњавањем ПРИЈАВЕ коју могу скинути са сајта Лесковачког културног центра (www.лкц.орг.рс) где се налазе и остале информације везане за овај Конкурс. О радовима ће одлучивати стручна комисија састављена од професора графичког дизајна на факултету уметности и представника Лесковачког културног центра.


Пријавни формулар:word doc.

Детаљније на линку

 

 

 

 

Конкурс за стипендије Владе Републике Румуније

Стипендије су намењене за основне, мастер и докторске студије.

Текст конкурса ПДФ [pdf 216 kb]
Пропозиције конкурса ПДФ [pdf 461 kb]
Пријавни формулар ПДФ [pdf 582 kb]
Curriculum vitae ПДФ [pdf 191 kb]

 

 

 

 

Конкурс за стипендије Владе Народне Републике Кине

Конкурс за „Стипендије Владе НР Кине за академску 2021/2022. годину“

Текст конкурса ПДФ [pdf 216 kb]

Пропозиције конкурса ПДФ [pdf 636 kb]

Инструкције за online пријављивање ПДФ [pdf 774 kb]

Медицински формуларПДФ [pdf 754 kb]

 

 

 

КОНКУРС // БИЈЕНАЛЕ МЛАДИХ 2021

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) позива младе уметнике и остале ствараоце до 35. година старости да учествују у Бијеналу младих 2021 које носи назив Заједнички језик, а биће реализовано од 29. јула до 5. септембра 2021. године на више локација у граду. Млади уметници могу да предложе своје учешће у две категорије: (1) нове продукције радова које ће се развијати и реализовати у склопу Бијенала младих 2021 – Заједнички језк (мај-јун) и за које ће бити обезбеђена продукција, као и (2) већ реализоване радове за учешће на изложби. Конкурс је отворен до 20. априла 2021.

детаљније ПДФ

 

 

 

 

 

 

 

 

КОНКУРС ЗА КРЕАТИВЦЕ КЛИНЦЕ И ПОЗИВ ВОЛОНТЕРИМА
3. Времеплов – фестивал анимираних сећања
  ТЕМА: Змај Јовина улица, Нови Сад

Поводом одржавања Фестивала анимираних сећања о Новом Саду – ВРЕМЕПЛОВ, Удружење за видео уметност ВИДЕОМЕДЕЈА расписује конкурс трагајући за породичним филмовима, фотографијама из личних албума али и за разноврсним уметничким садржајем, културним програмима као и акцијама које ће променити свет, упс, у ствари вашу околину, или ипак свет?! Спремите и ручно израђене сувенире или старе предмете које су волели ваше баке и деке пошто ћете имати прилику да их покажете или продате у хуманитарне сврхе на винтиџ базару Времеплова.
 
Будите део Фестивала Времеплов који ће се одржавати бар једном годишње, сваке друге суботе у септембру у Новом Саду.
 
Пријављивање се врши путем наших онлајн пријава које можете попунити на сајту https://vremeplov.in.rs/prijava-za-konkurs-vremeplov/ и потпуно је бесплатно.
 
Ако немате могућности да нам електронски пошаљете скенирану фотографију или други визуелни материјал, контактирајте нас путем мејла:  konkurs.vremeplov@gmail.com  или нам пошаљите поруку путем фејсбука https://www.facebook.com/vremeplov.in.rs па ћемо заједнички наћи неко друго решење.
 
Важно! Овај део се односи само за пријаве у категорији Ауторско дело
 
ТЕМА 3. Времеплова

Змај Јовина улица је општа тема 3. Времеплова и односи се на овогодишње пријаве и учеснике који треба да задовоље неки минимум у односу на задату тему.
 
Змај Јовина улица у било ком облику и формату, презентована било којом техником и материјалом. 
Улица као таква, само њени скривени делови, пасажи, капије, детаљи на кућама, занимљиви део асфалта или зеленила, ваша пројекција улице како би волели да она изгледа, шта бисте мењали или не, ваше успомене везане за Змај Јовину, личне емоције и све оно што ћете се ви сетити а ми нисмо а везано је индиректно или директно за Змај Јовину улицу. 
 
Можете је представити на реалистичан начин али ми јако ценимо и надреализам, импресионизам, минимализам, рачунарску уметност, симболизам, Футуризам, поп арт, савремену уметност….
 

Радове треба послати електронски у следећим форматима: 

 • Текстове песама, прича исл. у WORD-u ili PDF-u - највише до две стране (до 3600 карактера).
 • Цртеже, плакат исл. скениране у доброј резолуцији у JPG или PNG формату (чувајте радове у оригиналу и уколико ваш рад буде изабран било би пожељно да исти рад и доставите организатору у облику у ком је рађен, ради учествовања у изложби). 
 • Видео, анимације, филм исл. у MOV, AVI, MP4 или GIF формату, 
 • Наступе послати као видео фајлове у MOV, AVI, MP4 или GIF формату или писани опис а не дужи од једне стране, 1800 карактера.

На полеђини сваког рада ОБАВЕЗНО морају бити залепљени или исписани (да не пробије на предњу страну рада) подаци аутора: име и презиме, годиште, разред, ко пријављује рад (име родитеља старатеља или учитеља исл. а у групној пријави обавезно и са називом и установе испред које деца учествују), контакт телефон и имејл.
 
КАТЕГОРИЈЕ 
 
Изаберите једну од понуђених категорије. Ваш избор се не мора ограничити само на један део програма или категорију, можете бити део целокупног програма:
 

 • Ауторско дело РОК ЗА ПРИЈАВУ: 1. АВГУСТ (за пријављивање путем школа, предлажемо да то буде крај школске године)

Времеплов ће објавити ваше најбоље ауторске радове виртуелно али и путем штампаних и електронских издања у виду књиге, цд-а исл. Пријавите се и будите део програма, изразите се на ваш ауторски начин: филмом, видеом, анимацијом, фотографијом, плакатом, цртежом, перформансом, игром, архитектонским цртежом, стрипом, са скицом модног дизајна али са готовим предметима (ташне, гардероба, обућа исл), музичким наступом, песмомили причом у форми текста или наступа.

 • пошаљите ваш видео снимак заборављених игара (ластиш, коларићу панићу, вртење обруча, између две ватре, труле кобиле, шуге, прескакање конопца, шарено јаје, фоте, партизани инемци исл.) и тако постаните део видео упутства за играње игара, овај део под *није везан за овогодишњу тему.

 

 • Архивски материјал ПРИЈАВА је могућа током целе године

Пошаљите нам архивски материјал: фотографије, разгледнице, видео, филм, мапе исл. Новог Сада, из ваше личне архиве. Постаните део дигиталне колекције и сачувајте успомене од заборава. 
 

 • Акција РОК ЗА ПРИЈАВУ: 1. АВГУСТ (за пријављивање путем школа, предлажемо да то буде крај школске године)

Пошаљите нам предлог и креирајте ви програм: хуманитарну или радну акцију
 

 • Учешће у програму ПРИЈАВА је могућа током целе године

Пријавите учешће у већ осмишљеном програму: проверите знање о Новом Саду у квизу, учествујте у такмичењу у заборављеним играма за дух али и тело (ластиш, између две ватре, прескакањеконопца), удоми животињу (понуди или усвоји), буди део синемаграфа (анимираних старих фотографија) дођи на СНИМАЊЕ ГРАЂАНА - испред специјалног платна (Chroma кеy), извођачки програми - деца наступају (концерт, рецитација интерпретација, читање исл.), озелењавање (заједно ћемо посадити зеленило, цвеће или дрвеће на неком згодном месту у нашем граду), базар...

 

 

 

 

Стипендије Владе Јапана

Влада Јапана је у сарадњи са министарством образовања, спорта, науке и технологије Јапана (MEXT) расписала конкурс за додељивање стипендија за 2022.годину за студенте из Републике Србије. Стипендије покривају период од 2022. до 2027. године за основне студије и од 2022. до 2024. за постдипломске студије. Стипендије пружају и могућност учења јапанског језика у сврху праћења студијских програма на јапанском језику.
Листа студијских програма на енглеском језику: ПДФ
Листа студијских програма на јапанском језику: Линк

Конкурс је отворен до 01. јуна 2021. године. Пријава се врши тако што се сва документација доставља Амбасади Јапана у Београду на адресу: Улица Трешњиног цвета 13, 11070 Нови Београд.
КАНДИДАТИ КОЈИ ИСПУЊАВАЈУ УСЛОВЕ МОГУ СЕ ПРИЈАВИТИ ЗА:

 • СТИПЕНДИЈЕ ЗА ОСНОВНЕ СТУДИЈЕ У ЈАПАНУ

Детаљне информације о стипендији, пријави и пратећим документима можете наћи на:
http://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-undergraduate.html
Услове конкурса и начин пријаве за основне студије можете наћи у Водичу за пријављивање – основне студије.

 • СТИПЕНДИЈЕ ЗА СТУДЕНТЕ ИСТРАЖИВАЧЕ /ПОСТДИПЛОМЦЕ

Детаљне информације о стипендији, пријави и пратећим документима можете наћи на:
http://www.studyinjapan.go.jp/en/smap-stopj-applications-research.html
Услове конкурса и начин пријаве за основне студије можете наћи у Водичу за пријављивање – постдипломске студије.
Заинтересовани кандидати треба пажљиво да прочитају и следе инструкције које су јасно истакнуте у пратећој документацији на линковима изнад.
За консултације у Канцеларији за међународну сарадњу Факултета примењених уметности молимо Вас, најавите се мејлом на: international.relations@fpu.bg.ac.rs

 

 

 

 

First Prize: 3000.00
2nd: 2000.00
3rd: 1000.00

Entry deadline: July 24, 2020,
Award ceremony: March 13, 2021

детаљније

Конкурс за стипендије Кипарског универзитета (UCY)

Кипарски универзитет (UCY) понудио је стипендије за основне студије држављанима земаља које нису чланице Европске уније. У питању је 10 стипендија за све студијске програме осим за програме медицине.

Више информација можете пронаћи на сајту www.ucy.ac.cy или директним обраћањем њиховом студентском центру на мејл fm@ucy.ac.cy.

 

 

Награђени студенти ФПУ на XXI. Бијеналу студентског цртежа

Од укупно 110 аутора додељено је седам равноправних награда од којих су две припале студенткињама Факултета примењених уметности у Београду  

Анки Арсенић    IV г.    Фотографија
Ањи Кнежевић  III  г. Савремено одевање

и две похвале од којих је једна припала студенту
Николи Мијаиловић  IVг.  Графички дизајн

Отварање изложбе је 15 маја у 13 h.
Галерија Дом културе Студентски град

Више информација на: 
https://www.dksg.rs/cir/xxi-bijenale-studentskog-crteza-srbije/  

контакт 
доцент Милица Лазаревић
milica.lazarevic@fpu.bg.ac.rs